Galaretki drobiowe Wielkanocne
Czas : 1 godzina + ok. 5 godzin aż zastygnie galareta
Składniki
1/8 kury
30 dag wołowiny rosołowej
2 udka z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
1 duża cebula
1 grzybek suszony
2 liście laurowe
1 goździk
3 ziela angielskie
szczypta soli
maggi w płynie
2 jajka
1/3 puszki groszku konserwowego
2 litry wody
10 płaskich łyżeczek żelatyny
Przygotowanie
Umyte mięso i obrane umyte warzywa zalać wodą . Cebulę zrumienić w piekarniku lub na patelni dołożyć do garnka razem z przyprawami.
Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1,5 godziny.
Odszumować . Wyjąć mięso i warzywa.
Przecedzić wywar . Doprawić do smaku.
Ugotować na twardo jajka - ostudzić - obrać i pokroić w plasterki . Pokroić w plasterki 1 marchewkę .Odcedzić groszek.
Mięso z udek i kawałki chudego mięsa wołowego obrać od kości , z chrząstek i skór . Drobno rozetrzeć.
Namoczyć w 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody żelatynę.
W foremce ( ja użyłam takiej do babki z ,, kominkiem" ) na dno wsypać porcje groszku , marchewki , mięso -znów resztę groszku i marchewki.
Podgrzać wywar .Rozpuścić w nim namoczoną żelatynę ( nie gotować ) . Zalać mięso. Zostawić by ostygło. Wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin.
Wyjąć przewracając delikatnie foremkę . Udekorować świątecznie .
* Resztę wołowiny , kurę , warzywa z rosołu obrane mrożę i używam po Świętach na pierogi , krokiety , pasztet , zapiekanki , a czyste mięso z udek kurczaka właśnie do galarety ( nie pierś a udka bo są z galarecie smaczniejsze )
** Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .
*** można dodać do galarety roztarty dobrze ząbek czosnku - ja ze względu na wymogi diety nie mogę tego zrobić
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?