Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień Pizzy. Najlepsze pizzerie w Oleśnicy i okolicach. Tu zjecie pyszny włoski placek!

Klaudia Kłodnicka
Klaudia Kłodnicka
Jedynie na dowóz.
https://www.facebook.com/pizzaticino/?ref=page_internal
Jedynie na dowóz. https://www.facebook.com/pizzaticino/?ref=page_internal Pizza Ticino
Dzień Pizzy 2022, czyli nieformalne święto dla wszystkich miłośników włoskiego placka przypada dziś, 9 lutego. Gdzie w Oleśnicy zjemy najlepszą pizzę? Jakie są najlepsze pizzerie w mieście, a także jak samemu wykonać idealny placek? Wszystkie informacje znajdziecie w tym artykule.

Jak zrobić pizzę?

Krok 1 – wyrób ciasto
Składniki (przepis na ok. 4 porcje): - 0,5 kg mąki pszennej - 15 g drożdży - 1 szklanka letniej wody - 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek - szczypta cukru - płaska łyżeczka soli
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki.
Krok 2 – przygotuj sos
Składniki: - 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati - 2 ząbki czosnku - 1 mała łyżeczka oregano - 1 mała łyżeczka bazylii - sól, cukier, pieprz do smaku
Do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak.
Krok 3 – upiecz pizzę
Składniki (na 1 pizzę): - garść startego sera żółtego - 8-10 plasterków szynki parmeńskiej - 10 pomidorków koktajlowych - 1 garść świeżej rukoli - sos czosnkowy

Na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku w 330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy oliwą lub (wersja polska) sosem czosnkowym.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olesnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto