MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie możesz zjeść lody w Białymstoku? Sprawdź miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Białymstoku
Najlepsze lodziarnie w Białymstoku Kerkez
Przeczytaj, gdzie znajdują się lodziarnie w Białymstoku. Bez wątpienia lody są nieodłącznie związane z wakacjami. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego orzeźwiającego przysmaku. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Białymstoku.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Białymstoku?

Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Białymstoku

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Białymstoku, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Białymstoku?

Różnorodność tego popularnego deseru jest duża. W okresie letnim na każdym rogu możemy zobaczyć lodziarnie podające lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Zazwyczaj lody robione są z gotowych proszków z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Istnieją jednak w Białymstoku lodziarnie, w których tak, jak niegdyś wykonuje się produkt z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lodziarnie w dawnej Polsce?

W czasach po II wojnie światowej lody produkowano w Polsce na większą skalę, a ich spożywanie stało się bardzo popularne. We wczesnych latach tego okresu rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je za pomocą łyżek na wafle i andruty. Oferowane wówczas smaki nie były zbyt urozmaicone. Najczęściej były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Stopniowo powstawały nowe smaki, a ich produkcja stawała się coraz większa. Podawane były w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Fakty i mity o ogórku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto