Głównym punktem programu było uroczyste otwarcie tradycyjnego pieca garncarskiego z wypalaną ceramiką. Wypał w piecu jest widowiskowym pokazem dawnej, rzadko dziś spotykanej technologii. Cały proces trwał trzy dni – od precyzyjnego układania ceramiki w piecu, przez 10-ciogodzinny wypał, aż po oficjalne, uroczyste otwarcie pieca.
Kolejnym punktem programu był jednoczesny pokaz toczenia naczyń na kołach garncarskich przez blisko 20 mieszkańców zagłębia w różnym wieku. Celem tej akcji było pokazanie, że rzemiosło w tym miejscu Polski i Europy jest nadal żywe, że dawne pracownie i sprzęty nie zostały zniszczone, ale stanowią ważną rodzinną i społeczną tradycję.
Podczas jarmarku poza ceramiką prezentowane było również inne rzemiosło i sztuka ludowa. Ważną częścią wydarzenia była regionalna kuchnia, w tym potrawy pieczone w glinianych naczyniach na ogniskach i w chlebowych piecach, a także regionalne proziaki prosto z tradycyjnej kuchennej blachy.
Nie zabrakło muzyki na żywo, na scenie wystąpili: Zespół Dziecięcy „Medynka” z Medyni Głogowskiej”, Zespół Śpiewaczy i Kapela „Wolanie”, Magdalena Białorucka – Ogorzelec, „Somethingski” oraz Karolina Lizer i Jej Folk Orkiestra.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?