Co najczęściej sprzyja tyciu?
Przyczyn rozwoju nadmiernej masy ciała jest wiele. Przeważnie nadwaga lub otyłość są jednak wynikiem nieprawidłowo zbilansowanej diety, która przez wiele miesięcy zapewnia więcej kilokalorii niż ilość, jaką organizm potrzebuje do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych (np. oddychanie czy myślenie) i wykorzystuje podczas aktywności fizycznej. Nadmiar dostarczanych kilokalorii zostaje odłożony w postaci zapasowej tkanki tłuszczowej na tzw. gorsze czasy.
Wbrew pozorom o zjedzenie za dużo nie trudno, zwłaszcza przy niewielkiej aktywności fizycznej w ciągu dnia. Bilans kaloryczny łatwo przekroczyć sięgając po słodycze oraz zastępując zdrowe posiłki gotowymi, których przygotowanie do spożycia wymaga jedynie wstawienia do mikrofalówki, odgrzania w piekarniku lub na patelni. Dania tego typu zapewniają niewiele błonnika pokarmowego, są za to pełne oczyszczonych węglowodanów, które niestety nie dają długotrwałego uczucia sytości. A ponieważ w takich posiłkach zawarte jest sporo soli, tłuszczu a nawet cukru, są smaczne i ciężko powstrzymać się, by nie zjeść do końca nawet zbyt dużej porcji.
Dodatkowe kalorie zapewniają ponadto słodzone napoje, kawowe desery sowicie doprawione śmietanką, pełnotłustym mlekiem, syropami smakowymi i cukrem, zwieńczone ciasteczkiem i bitą śmietaną. A także jadane do nich pyszne ciasta i ciasteczka, drożdżówki, bezy i torty.
Jednak tycie nie zawsze jest efektem stosowania diety niedopasowanej do indywidualnych potrzeb. Są bowiem pewne schorzenia, które zmieniają metabolizm lub w inny sposób utrudniają odchudzanie! Poniższa galeria przedstawia aż 9 takich dolegliwości!
Warto wiedzieć! Solenie potraw oraz spożywanie przetworzonych produktów w nią zasobnych powoduje zatrzymywanie wody w organizmie. Jej bogatym źródłem są wędliny, kiełbasy, parówki, ryby w puszce, warzywa konserwowe, a także pieczywo i kiszonki.