MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szpinak również jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego,...
fot. Jacqueline Howell/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Szpinak

Szpinak również jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, a porcja 100 g obfituje w 193 mcg witaminy B9. Liście tej rośliny zawierają luteinę i zeaksantynę, czyli związki wspierające pracę narządu wzroku. Dzięki filtrowaniu promieni UV zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka i tzw. kurzej ślepoty.

Szpinak jest również źródłem edyksteronu, który jako związek anaboliczny działa podobnie do testosteronu – dlatego mężczyźni, chcąc zwiększyć siłę i masę mięśniową, często w swojej diecie mają znaczne ilości szpinaku. Dodatkowo ten produkt obniża poziom glukozy we krwi i uwrażliwia komórki na działanie insuliny.

Zobacz również

Mirosław Reczko przestaje kierować szpitalem w Bielsku Podlaskim

Mirosław Reczko przestaje kierować szpitalem w Bielsku Podlaskim

Aleksandrowian walczył pod Monte Cassino. Spotkanie z Jerzym Trescherem

Aleksandrowian walczył pod Monte Cassino. Spotkanie z Jerzym Trescherem

Polecamy

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Zamaskowany sprawca z paralizatorem napadł na pocztę we Wrocławiu

Zamaskowany sprawca z paralizatorem napadł na pocztę we Wrocławiu

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak