Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchenne rewolucje w Szklarskiej Porębie - czy rewolucja udała się w Bistro Sztufada

HAK
"To są jakieś pomyje", "Kucharz nie umie gotować" - tak komentowała serwowane jej dania słynna restauratorka Magda Gessler. Kiedyś to była restauracja Kanion w Szklarskiej Porębie, dziś po Kuchennych rewolucjach to Bistro Sztufada. Finałową kolacją goście byli zachwyceni.

Podczas Kuchennych Rewolucji znana restauratorka musiała okiełznać krewkiego kucharza i sprawić, żeby właściciele postawili na talent oraz zaufali przepisom Magdy Gessler. Było gorąco. Nie obeszło się bez silnych emocji, kilku wtop i szczypty wulgaryzmów. Wszystko po to, by finałowa kolacja wyszła przepysznie. Kiedyś restauracja Kanion serwowała wszystko. Była pizza, kuchnia staropolska i włoska. Dziś dominują głównie dania z wołowiny. Klienci mogą zjeść popisowe danie, czyli wołową sztufadę szpikowana słoniną w sosie grzybowym z sałatką buraczano-paprykową (54 zł). W menu Magdy Gessler znalazły się również: pieróg z farszem wołowym z sosem czosnkowym i pomidorowym (29 zł), tatar wołowy z cebulką, ogórkiem i kurkami (25 zł), krem z grochu z pierożkiem wołowym (15 zł) oraz karpatka z musem malinowym i ajerkoniakiem (14 zł).

Co dobrego jeszcze można zjeść w Bistro Sztufada?
Co jeszcze zjemy w Sztufadzie? Do wyboru mamy dwie zupy - czosnkową (14 zł) i gulaszową (15 zł). Na drugie danie możemy zamówić pstrąga z pieca z masłem czosnkowym z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami (35 zł), schab na smalcu z ziemniakami i kapustą zasmażaną (27 zł), polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z ziemniakami i sałatką wiosenną (34 zł) oraz panierowaną pierś z kurczaka z frytkami i surówką (28 zł). Goście mogą też wybierać z dwóch makaronów - tagliatelle z kurczakiem i borowikami w sosie śmietanowo-ziołowym z posypką z parmezanu (26 zł) i tagliatelle z krewetkami tygrysimi na białym winie, z pomidorami cherry (32 zł). Do tego są jeszcze trzy sałatki i 12 pizz. Przed "Kuchennymi Rewolucjami" restauracja miała minimalistyczny wystrój - były papierowe żyrandole, drewniane krzesła i stoły oraz szara podłoga. - Zmieniło się niewiele. Głównie ściany, które pomalowano na niebiesko. Na stołach mamy też róże - dodaje właścicielka.

A wy odwiedziliście już Bistro Sztufada? Podzielcie się swoją opinią.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zgorzelec.naszemiasto.pl Nasze Miasto