XX Regionalny Pokaz Potraw Ziemi Łęczyckiej odbywał się pod hasłem "medytacje nad talerzem". Tradycyjnie zorganizowało go Stowarzyszenie kobiet Ziemi Łęczyckiej z pomocą Starostwa Powiatowego w Łęczycy, Domu Kultury w Łęczycy oraz Urzędu Miasta w Łęczycy. Dzień Łasucha w domu kultury był prawdziwą ucztą. Na stołach znalazły się m.in. ciasta, pączki, faworki, pasztety, ryby oraz wiele innych pysznych potraw.
W Dniu Łasucha wzięło udział 20 zespołów z pow. łęczyckiego, poddębickiego i zgierskiego. W pokazie uczestniczyły także dzieci ze Szkoły Podstawowej w Topoli Królewskiej oraz młodzież ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Łęczycy i Zespołu Szkół Mechanizacji Rolnictwa w Piątku.
Po dokonaniu oceny wyróżniono następujące stoiska i przyznano nagrody:
1. Koło Gospodyń Wiejskich Gawronki oraz Samorządowa Szkoła Podstawowa im. Władysława Łokietka w Topoli Królewskiej
2. KGW Pruszki oraz Zespół Placówek Edukacyjno- Wychowawczych w Łęczycy
3. KGW Konopnica oraz Zespół Szkół Mechanizacji Rolnictwa w Piątku
4. KGW Jacków
Pokazowi tradycyjnie towarzyszyła broszura z przepisami na prezentowane dziś specjały, dzięki której każdy z gości będzie mógł przygotować te potrawy w domu.
Panie ze Stowarzyszenia Kobiet Ziemi Łęczyckiej polecają m.in. faszerowanego pstrąga.
Składniki:
2 pstrągi, 1 czerstwa bułka, 1 jajko, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Pstrągi umyć i wydłubać oczy, pozbyć się łusek oraz skrzeli. Następnie wypatroszyć i jeszcze raz umyć. Nożycami przeciąć kręgosłup przy głowie i ogonie tak, aby można było go wyciągnąć. Odciąć płetwy. Po wyciągnięciu kręgosłupa, łyżką oddzielić mięso od skóry. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry, głowy i ogona. Odfiletowaną rybę zmielić na drobnych oczkach odciśniętą z mleka bułką, podsmażoną na maśle cebulą oraz gotowanym jajkiem. Do zmielonej masy dodać posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać masę. Nałożyć w skórę pstrąga i zawinąć w folię spożywczą. Zawiązać tak, aby nie dostała się woda. Ryby gotować w dużej ilości wody przez godzinę. Woda musi mieć temp. około 100 stopni Celsjusza. Ryby najlepiej smakują na zimno zalane galaretą rybną.
Życzymy smacznego! :)
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?