Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Muchomor, czubajeczka, hełmówka. Uważajcie, tych grzybów nie wolno zbierać!
MUCHOMOR PLAMISTY
Grzyb silnie trujący. Zawiera trujące toksyny, te same co muchomor czerwony, czyli kwas ibotenowy i muscymol działające na centralny układ nerwowy.
Wygląd: Kapelusz półkolisty, potem wypukły, a na koniec rozpostarty, szarobrązowy do żółtobrązowego, z czysto białymi, zmywalnymi łatkami o średnicy 5-10 mm. Trzon cylindryczny, wysmukły, gładki ze zwisającym gładkim pierścieniem i pochwą w postaci wałeczków. Pachnie jak rzodkiewka.
Występowanie: Od lipca do października w lasach iglastych i liściastych, na glebach suchych i piaszczystych pod sosnami, świerkami, dębami i bukami. Bywa często mylony z muchomorem czerwieniejącym (Amanita rubescens) i muchomorem twardawym (Amanita excelsa), które są grzybami jadalnymi. A także czubajką kanią.
Objawy: Zaburzenia ze strony układu pokarmowego połączone z wymiotami i biegunką. Osoba po spożyciu grzyba odczuwa pobudzenie podobne do upojenia alkoholowego połączone z halucynacjami mieszanymi na przemian z radością i napadem szału. Pojawiają się drgawki i zaburzenia wzrokowe po czym następuje senność i utrata przytomności.