MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako...
fot. bhofack2/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – gorczyca

Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako musztarda. Ma takie odmiany, że gotowy produkt da się jeść tylko w niewielkich ilościach. Choć „moc” zależy od producenta i partii produktu, do najostrzejszych należy musztarda Dijon, rosyjska i angielska. Palący smak pochodzi od izotiocyjanianu allilu, który ma właściwości antynowotworowe m.in. w stosunku do komórek raka piersi, płuc, układu pokarmowego i prostaty. Chroni też układ nerwowy i krążenia. Zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje.

Zobacz również

Reaguj na hejt. Ruszyła akcja dla uczniów z powiatu bielskiego

Reaguj na hejt. Ruszyła akcja dla uczniów z powiatu bielskiego

Wybory samorządowe. Będzie powtórka z głosowania. Czterech radnych bez mandatów!

Wybory samorządowe. Będzie powtórka z głosowania. Czterech radnych bez mandatów!

Polecamy

Zamaskowany sprawca z paralizatorem napadł na pocztę we Wrocławiu

Zamaskowany sprawca z paralizatorem napadł na pocztę we Wrocławiu

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna