Potrzebne będą 2 kilogramy ziemniaków, 20 dkg boczku wędzonego, 10 dkg słoniny, 25 dkg kiełbasy, 2 jajka, 2 cebule i majeranek. Ziemniaki trzeba obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, a potem odcedzić. Pokroić drobno słoninę i boczek, smażyć. Gdy lekko się zarumienią, dodać drobno pokrojoną kiełbasę i cebulę. Wszystko wymieszać i usmażyć. Lekko ostudzić i wlać do przetartych ziemniaków. Wbić dwa jajka, dodać sól, pieprz i majeranek roztarty w dłoniach. Wszystko wymieszać i przełożyć do formy. Piec 2 godz. w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Podawać z surówką z kapusty lub sosem grzybowym. Na drugi dzień babkę można pokroić w plasterki i odsmażyć na oleju lub innym tłuszczu. Pycha!
To przepis na babkę ziemniaczaną pań z zespołu folklorystycznego Żarki z Żarek Średnich w gm. Pieńsk . Więcej takich prostych przepisów na smaczne dania można znaleźć w specjalnym przewodniku kulinarnym po Borach Dolnośląskich, który ukazał się nakładem fundacji Bory Dolnośląskie.
Uwaga! Stowarzyszenie Bory Dolnośląskie, fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników zaprasza na I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”, który odbędzie się 11-13 listopada na zamku Kliczków.
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?