MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako...
fot. inialbert/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E319 – Tert-butylohydrochinon (tBHQ)

Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako antyutleniacz w tłuszczach poddawanych obróbce termicznej. W Polsce występuje głównie w produktach importowanych, m.in. sosach, gumach do żucia, przekąskach typu krakersy czy popcorn, jedzeniu w proszku, suszonym mięsie itp. Często łączy się go z innymi szkodliwymi konserwantami, m.in. BHA i BHT.

Badania sugerują jednak, że jego zawartość w diecie obniża aktywność limfocytów pomocniczych Th, jak i tych niszczących patogeny (NKT). Skutkiem jest osłabienie układu immunologicznego i większa zapadalność na choroby wirusowe, w tym grypę. Wiąże się też z wydłużeniem czasu trwania infekcji i większym wyniszczeniem organizmu.

Zobacz również

Znamy najlepszego piłkarza sezonu w Anglii. Zaskoczenie?

Znamy najlepszego piłkarza sezonu w Anglii. Zaskoczenie?

Lodowa uczta w sercu Warszawy. Trwa Festiwal Lodów Rzemieślniczych. Tłumy na miejscu

Lodowa uczta w sercu Warszawy. Trwa Festiwal Lodów Rzemieślniczych. Tłumy na miejscu

Polecamy

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Darmowy koncert w Hali Stulecia. Wystąpi 12 gwiazd związanych z Wrocławiem

Darmowy koncert w Hali Stulecia. Wystąpi 12 gwiazd związanych z Wrocławiem