Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad...
fot. Collab Media/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Smażenie w wysokiej temperaturze. Czy smażona ryba jest zdrowa?

Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad najbardziej korzystnych związków, czyli zwłaszcza tych o charakterze antyoksydantów, a dodatkowo powstawanie szkodliwych związków. Dotyczy to nie tylko przyrządzanego jedzenia, ale też stosowanego tłuszczu.

Niezdrowe jest smażenie zwłaszcza tłustych ryb morskich, które są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Powoduje ich rozpad i utratę cennych wartości odżywczych. Badania dowodzą jasno, że spożywanie ryb w takiej postaci nie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób metabolicznych, tak jak ma to miejsce w przypadku sięgania po nie w innej postaci.

Zobacz również

Schronisko w Czartkach szuka domu dla porzuconych szczeniaków ZDJĘCIA, FILM

Schronisko w Czartkach szuka domu dla porzuconych szczeniaków ZDJĘCIA, FILM

Enea Piłka Ręczna Poznań zakończyła sezon. Ma powody do smutku czy do zadowolenia?

Enea Piłka Ręczna Poznań zakończyła sezon. Ma powody do smutku czy do zadowolenia?

Polecamy

Auta używane. Jakiego koloru auta mają największe przebiegi?

Auta używane. Jakiego koloru auta mają największe przebiegi?

Temat wypowiedzi pisemnej na maturze z angielskiego 2024. Do napisania wpis na blogu

Temat wypowiedzi pisemnej na maturze z angielskiego 2024. Do napisania wpis na blogu

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz