MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Komosa biała lub inaczej lebioda (Chenopodium album)...
fot. seven75/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Komosa biała

Komosa biała lub inaczej lebioda (Chenopodium album) dostarcza jadalnych liści i pędów, ale muszą być wyłącznie młode i nieprzekraczające 15 cm wysokości. Smak ma łagodny, czym przypomina szpinak, roszponkę, a nawet szparagi (pędy). Na surowo mają nieco trawiasty posmak, najlepiej roślinę sparzyć i zahartować w zimnej wodzie. Pasuje do past, zup, sosów, zapiekanek, duszonych jarzynek.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 9.06 w Świdnicy

NOWE
Przegląd tygodnia od 9.06 w Świdnicy

Tygodniowy przegląd prasy w Bełchatowie, (9.06-15.06.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Bełchatowie, (9.06-15.06.2024)

Polecamy

Najlepsza maść na siniaki, stłuczenia i krwiaki. Kosztuje grosze i działa cuda

Najlepsza maść na siniaki, stłuczenia i krwiaki. Kosztuje grosze i działa cuda

Uwaga na te reklamy w Google – to oszustwo. Nie klikaj!

Uwaga na te reklamy w Google – to oszustwo. Nie klikaj!

Jakie bóstwo ci patronuje? Sprawdź horoskop egipski

Jakie bóstwo ci patronuje? Sprawdź horoskop egipski