MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryba ta jest często wymieniana na liście zalecanych źródeł...
fot. mp1746/pixabay.com

Zdrowe? Niekoniecznie. To jedzenie ma niesłusznie dobrą opinię. Zobacz produkty, które są wciąż polecane pomimo tego, że mogą zaszkodzić

Pozornie zdrowe – łosoś

Ryba ta jest często wymieniana na liście zalecanych źródeł niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jest też zasobna w białko i cenne związki mineralne. Problem w tym, że większość dostępnych produktów to łosoś hodowlany, który omega-3 może nie zawierać nawet wcale. Nie stanowi też źródła jodu tak, jak łosoś morski, za to często jest mocno zanieczyszczony toksynami – zwłaszcza, że wiele tych najbardziej szkodliwych związków rozpuszcza się właśnie w tłuszczu. Należą do nich m.in. szczególnie niebezpieczne dioksyny.

Ryby, zwłaszcza te o najbardziej korzystnych cenach, często hodowane są w niespełniających norm warunkach, powodujących zmiany w ich organizmach, np. wyrastanie guzów. W gotowym filecie oczywiście tego nie widać. Najgorszym wyborem jest przy tym łosoś wędzony, który zawiera szkodliwe związki z dymu. Z ich powodu wędzenie żywności miało być nawet zakazane, jednak przepisu tego nie wprowadzono.

Zobacz również

Problemy techniczne na kąpielisku Rajska Fala w Żorach

Problemy techniczne na kąpielisku Rajska Fala w Żorach

Dezynfekcja sieci wodociągowej w Rzeszowie - więcej chloru w kranach

Dezynfekcja sieci wodociągowej w Rzeszowie - więcej chloru w kranach

Polecamy

Ta kaszubska zupa ma śmieszną nazwę, ale smakuje wspaniale. Sycący obiad w 30 minut

TYLKO U NAS
Ta kaszubska zupa ma śmieszną nazwę, ale smakuje wspaniale. Sycący obiad w 30 minut

Polska jak Niemcy. Większość ósmoklasistów wybiera szkoły zawodowe

Polska jak Niemcy. Większość ósmoklasistów wybiera szkoły zawodowe

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami