Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Twierdza Smaków w Zamku Czocha. Było pyszne jedzenie i fajna atmosfera. Tu jadano słynne lody ZDJĘCIA, FILM

Tomasz Pawlak
Wideo
od 16 lat
Zamek Czocha to jeden z najpiękniejszych zamków na Dolnym Śląsku i w Polsce. Położony w niezwykłym miejscu, bo nad zalewem leśniańskim. Wokół mnóstwo jest także innych ciekawych zabytków. Nieco ponad 20 kilometrów jest stąd do Czech. W tym ciekawym miejscy na Trójstyku granic odbył się coroczny festiwal Twierdza Smaków. Było pysznie i kolorowo.

Twierdza Smaków w Zamku Czocha - pysznie i kolorowo

Zamek Czocha to również historia kuchni. Ostatni właściciel Ernst Gütschow lubił wykwintną kuchnię. Tutaj jadano słynne lody księcia Pucklera.

Do tych lodów oraz innych potraw historycznych nawiązuje Festiwal Twierdza Smaków, który odbywa się w zamku raz do roku w czerwcu i wówczas są prezentowane różne historyczne potrawy.

Jak mówią regionaliści, Zamek Czocha będzie zawsze tajemnicą i dla turystów i dla pracowników. Chociażby dlatego, że jest tutaj kilkadziesiąt tajemnych przejść. Pomiędzy pomieszczeniami i między piętrami. Są ukryte w ścianach, czy szafach. To jest największy sekret i największa atrakcja Zamku Czocha.

Mnóstwo tajemnic: studnie, kominki w każdym znajduje się jakaś tajemnica i sekret, oraz II Wojna Światowa której koniec wiąże się z zaginięciem wielkiego skarbu ostatniego przedwojennego właściciela...

Podczas Festiwalu Kuchni Historycznej w Zamku Czocha można było spróbować potraw prawie za całego świata średniowiecznego.

Swoje kramy podczas festiwalu Twierdza Smaków w Zamku Czocha wystawili:

KAWIARNIA MYŚLIWSKA - słynne piwo kremowe, które do niedawna można było spotkać tylko w pubie Pod Trzema Miotłami.

NAMIOT ALLADYNA – pustynna kawa i opowieści z dalekich krajów, różana lemoniada i herbata berberyjska, najlepsza na upały

BAR PRL – powrót do dawnych czasów w siermiężnym stylu

KANTYNA POLOWA – grochówka z pola walki, konserwy, lemoniady i inne wojskowe specjały

ZIELARNIA JURAJSKA –od ziół na urodę po specyfiki dla zdrowia

STOISKO DUŃSKIE „DANSKE SPECIALITETER” - Pickled Herring Smørrebrød (tradycyjna duńska kanapka z masłem, śledziem, cebulą i koperkiem – specjalność kuchni duńskiej) Duńskie ciasteczka „Tivoli Caramel Sea Salt” z karmelem i solą morską

CYSTERSKIE PODPŁOMYKI – proste, ale jakie smakowite!

SŁODYCZE ZE WSCHODU – baklavy i inne przysmaki

FOSA ŚREDNIOWIECZA Kuchnia Rycerska – spróbuj dań, którymi zajadali się nasi przodkowie

U GRUZINA - Badridżani gruzińskie danie ze smażonego bakłażana nadziewanego pastą z orzechów włoskich i czosnku, chaczapuri adżaruli oraz smażone chinkali, czyli słynne mięsne pierożki w kształcie sakiewek ze smażoną cebulą oraz masoni. wystawcy z Gruzji przygotowali narodowy strój gruziński dla najmłodszych, w którym można się sfotografować.

RESTAURACJA ZAMKOWA – w tym roku królują flaki po francusku i węgierski langosz

Oczywiście to nie wszystko. Swoje kramy udostępnili również rzemieślnicy: były wyroby kowalskie, biżuteria, kamienie i minerały, nalewki ...

Ciekawie zrobiło się w fosie zamkowej, gdzie swoje obozowisko rozbili rycerze i wojownicy (rekonstruktorzy), którzy zabawiali turystów pokazami walki. Po takich emocjach zwiedzający mogli skosztować kuchni rycerskiej prosto z fosy zamkowej gdzie mieściły się również stoiska kulinarne z potrawami prosto ze średniowiecza przygotowanymi przez KUCHNIĘ RYCERSKĄ z Nowych Bogaczowic.

W tym roku Twierdza Smaków była również Twierdzą Zabawy

Na najmłodszych czekały konkursy i niespodzianki, m.in. warsztaty tworzenia obrazów z suszonych kwiatów, konstrukcji banjo, lepienia w glinie. Stworzyliśmy również Państwa warsztat tkacki, a także młyno-piekarnię, gdzie każde dziecko mogło ulepić i wypiec pyszny podpłomyk, najstarszą formę chleba. Był czas również na naukę strzelania z kuszy.

Nie zabrakło też atrakcji w formie konkursów i warsztatów dla dorosłych.

Do najbardziej zaawansowanych zaliczyć można:

  • jedzenie ciasta bez użycia rąk
  • picie zupy przez słomkę, była również wersja - picie piwa przez słomkę
  • zgadywanie smaków oczywiście z zawiązanymi oczami

Jak dojechać do Zamku Czocha? Sprawdźcie na poniższej mapie

Twierdza Smaków w Zamku Czocha to dobra zabawa i okazja do spróbowania ciekawych potraw

Twierdza Smaków w Zamku Czocha. Było pyszne jedzenie i fajna...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zgorzelec.naszemiasto.pl Nasze Miasto