Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mania Smakowania- już otwarta! Gotować będzie tu Jerry Śliwka, uczestnik Top Chefa! [ZDJĘCIA]

Paulina Gadomska
Jerry Śliwka szef kuchni, trener kulinarny, uczestnik 7 edycji programu Top Chef oraz doradca kulinarny Chefs Culinar już od jutra będzie gotował dla klientów Mani Smakowania. Co będzie można tutaj zjeść i skąd pomysł właścicieli na współpracę ze znanym szefem kuchni? Zobacz!

Mania Smakowania to restauracja, która rozpoczęła działalność z pierwszym dniem października. Nowe miejsce na kulinarnej mapie Zgorzelca mieści się w Galerii Słowiańskiej.

- Po sukcesie Bazylii, którą prowadzimy już osiem lat, chcieliśmy spróbować czegoś innego. Pomysł długo kiełkował, a pierwsze rozmowy o otwarciu lokalu w Galerii Słowiańskiej prowadziliśmy już cztery lata temu. Po przebudowie galerii powstały możliwości, aby lokal otworzyć właśnie tutaj- opowiada Mateusz Fijałkowski, właściciel Mani Smakowania. - To będzie restauracja, gdzie smakować będzie można kuchni świata. Do współpracy zaprosiliśmy znanego szefa kuchni, Jerrego Śliwkę, który przez najbliższe tygodnie będzie dzielił się z nami swoim doświadczeniem.

Jarosław Śliwka, szef kuchni, trener kulinarny, uczestnik 7 edycji programu Top Chef oraz doradca kulinarny Chefs Culinar. Szkolił się między innymi w najlepszych restauracjach w kraju oraz południowej Anglii, a praca na jednej z greckich wysp pozwoliła mu docenić wartość regionalnej, tradycyjnej kuchni. Człowiek dociekliwy, stawiający pytania oraz pełen pasji kucharz, który fascynuje się kuchnią nowoczesną. Chętnie dzieli się wiedzą, gdyż jak mówi: "wiedza nie przekazywana, umiera razem z jej posiadaczem".

- Przez najbliższe dwa tygodnie będziemy wymieniać się doświadczeniami. Będziemy bazować na produktach najwyższej jakości m.in. na mięsach nie "strzykanych". Będzie to kuchnia polska z elementami kuchni europejskiej z mocnym naciskiem na makarony i dania mączne- opowiada Jerry Śliwka. - Kupiliśmy cały krążek sera Grana Padano, który na życzenie klienta będzie dodawany do makaronu.

Idea to kuchnia, szybka i smaczna tworzona z tradycyjnych receptur z twistem. Wiele potraw będzie przygotowywanych na oczach klienta. To jedna z wizji właściciela. Dzięki temu zobaczymy jak lepione są nasze pierogi czy przygotowywany makaron. Menu codziennie będzie inne. A co się w nim znajdzie? Dla przykładu pojawi się schab kesler podwędzany, peklowany, duszony w kiszonej kapuście, de volaille z masełkiem ziołowym, rolada wołowa śląska, potrawka z prosięcia z grzybami czy karminadle wieprzowe z królikiem. Duży nacisk zostanie położony na kuchnię wegańską i wegetariańską. W menu pojawią się również pozycje z obniżoną zawartością cukru i soli specjalnie dla najmłodszych gości, ponieważ restauracja ta ma być miejscem idealnym dla rodzinnych spotkań.

Mania Smakowania otwarta będzie w godzinach 9.00- 21.00. Również w niedziele niehandlowe będzie można udać się tutaj na obiad

od 7 lat
Wideo

META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zgorzelec.naszemiasto.pl Nasze Miasto