Mania Smakowania to restauracja, która rozpoczęła działalność z pierwszym dniem października. Nowe miejsce na kulinarnej mapie Zgorzelca mieści się w Galerii Słowiańskiej.
- Po sukcesie Bazylii, którą prowadzimy już osiem lat, chcieliśmy spróbować czegoś innego. Pomysł długo kiełkował, a pierwsze rozmowy o otwarciu lokalu w Galerii Słowiańskiej prowadziliśmy już cztery lata temu. Po przebudowie galerii powstały możliwości, aby lokal otworzyć właśnie tutaj- opowiada Mateusz Fijałkowski, właściciel Mani Smakowania. - To będzie restauracja, gdzie smakować będzie można kuchni świata. Do współpracy zaprosiliśmy znanego szefa kuchni, Jerrego Śliwkę, który przez najbliższe tygodnie będzie dzielił się z nami swoim doświadczeniem.
Jarosław Śliwka, szef kuchni, trener kulinarny, uczestnik 7 edycji programu Top Chef oraz doradca kulinarny Chefs Culinar. Szkolił się między innymi w najlepszych restauracjach w kraju oraz południowej Anglii, a praca na jednej z greckich wysp pozwoliła mu docenić wartość regionalnej, tradycyjnej kuchni. Człowiek dociekliwy, stawiający pytania oraz pełen pasji kucharz, który fascynuje się kuchnią nowoczesną. Chętnie dzieli się wiedzą, gdyż jak mówi: "wiedza nie przekazywana, umiera razem z jej posiadaczem".
- Przez najbliższe dwa tygodnie będziemy wymieniać się doświadczeniami. Będziemy bazować na produktach najwyższej jakości m.in. na mięsach nie "strzykanych". Będzie to kuchnia polska z elementami kuchni europejskiej z mocnym naciskiem na makarony i dania mączne- opowiada Jerry Śliwka. - Kupiliśmy cały krążek sera Grana Padano, który na życzenie klienta będzie dodawany do makaronu.
Idea to kuchnia, szybka i smaczna tworzona z tradycyjnych receptur z twistem. Wiele potraw będzie przygotowywanych na oczach klienta. To jedna z wizji właściciela. Dzięki temu zobaczymy jak lepione są nasze pierogi czy przygotowywany makaron. Menu codziennie będzie inne. A co się w nim znajdzie? Dla przykładu pojawi się schab kesler podwędzany, peklowany, duszony w kiszonej kapuście, de volaille z masełkiem ziołowym, rolada wołowa śląska, potrawka z prosięcia z grzybami czy karminadle wieprzowe z królikiem. Duży nacisk zostanie położony na kuchnię wegańską i wegetariańską. W menu pojawią się również pozycje z obniżoną zawartością cukru i soli specjalnie dla najmłodszych gości, ponieważ restauracja ta ma być miejscem idealnym dla rodzinnych spotkań.
Mania Smakowania otwarta będzie w godzinach 9.00- 21.00. Również w niedziele niehandlowe będzie można udać się tutaj na obiad
META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?