Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Białymstoku?
Pizza rzymska
Jest to rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Najczęściej są to: pomidory, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella i świeże zioła. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest mniejsza ilość tłuszczu i odrobina wody. Ten rodzaj pizzy wypiekany jest w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Na pewno znajdziesz ją w pizzeriach w Białymstoku.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
Jest to rodzaj pizzy którego charakterystycznym elementem jest brak sosu pomidorowego. Smaruje się ją sosem na bazie krowiego mleka. Dodatkami mogą być: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupiące, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Białymstoku, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Białymstoku
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Jak powstała pizza?
Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z mozzarellą. Królowa była nią zachwycona i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego dania ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została otwarta w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza weszła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to popularne miejsce, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Białymstoku. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?