Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat łęczycki. Smaki Regionu Łódzkiego. Kartoflanka... na śniadanie

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
Ile pyszności można wyczarować z ziemniaka doskonale wiedzą gospodynie z powiatu łęczyckiego. I polecają kartoflankę… na śniadanie.

– Ziemniaki są u nas wiodącym produktem – mówi Dorota Stasiak z Koła Gospodyń Wiejskich Stemplew w powiecie łęczyckim. – Polecamy przepis na stemplewską kartoflankę. Kartoflanka była kiedyś podawana na śniadanie. Zanim rolnik poszedł do pracy musiał się solidnie najeść, a kartoflanka doskonale się tu sprawdzała. W naszych okolicach są słabe ziemie – dodaje pani Dorota. – Starsze gospodynie wyspecjalizowały się więc w przygotowywaniu wielu pyszności z ziemniaków, bo ziemniaki są i były tanie.

Oto przepis na kartoflankę ze Stemplewa:
Składniki

  • 6 ziemniaków,
  • 2 litry wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 mały seler,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • śmietana 18%,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wody.
  2. Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Warzywa i czosnek dorzucić do wody z ziemniakami.
  5. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  6. Gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
  7. Zaprawić śmietaną wymieszaną z dwiema łyżkami mąki.
  8. Wszystko zagotować.
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Taką zupę podawano na śniadanie.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Stemplewie chętnie częstują też gości królikiem na trzy sposoby.

Warto poznać smaki z powiatu łęczyckiego. Zachęca do tego także Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nieustannie prowadzi działania wspierające lokalne firmy i organizacje. Ułatwia to promowanie ich wyjątkowych produktów.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Powiat łęczycki. Smaki Regionu Łódzkiego. Kartoflanka... na śniadanie - Dziennik Łódzki

Wróć na leczyca.naszemiasto.pl Nasze Miasto