SUPERFOOD czyli TOP 10 produktów, które dla zdrowia warto włączyć do codziennej diety
Kapusta kiszona Nie wszyscy przepadają za kapustą kiszoną ale ten produkt śmiało mogą spożywać nawet osoby na diecie. W 100 g kapusty jest tylko 40 kcal! Zdrowotne właściwości kiszonej kapusty znane są od dawien dawna. Kapusta zawiera witaminy C, E, B1, B2, witaminy B6, kwas foliowy czy kwas pantotenowy. Zawartych jest w niej także mnóstwo składników mineralnych jak selen, wapń, magnez, potas, fosfor, sód, żelazo, srebro i wiele, wiele innych. Kapusta kiszona stanowi również cenne źródło błonnika. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Kapusta oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, pomaga przy leczeniu chorób skóry. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. Pomaga utrzymać w dobrym stanie układ krwionośny i układ nerwowy. Jeśli nie wiesz z czego dzisiaj przyrządzić surówkę, polecamy kiszoną kapustę!