Tegoroczna edycja rozpoczyna się w piątek (25.06) od forum eksperckiego. W ramach wymiany między polskimi i niemieckimi winiarzami przewidziane są krótkie wykłady, prezentacje i dyskusje z ekspertami z dziedziny winiarstwa. Tematy sięgają od metod uprawy winorośli w obliczu zmian klimatycznych, poprzez metody analizy wina, aż po potencjał i wyzwania turystyki winiarskiej.
W części otwartej dla publiczności odbędą się wykłady o historii uprawy wina na Dolnym Śląsku oraz prezentacja książki.
Drugi dzień imprezy, sobota 26 czerwca, dedykowany jest rozkoszom podniebienia. To przede wszystkim przyjemność kosztowania wina i produktów regionalnych na festynie Wine & FoodMarket.
W sobotę winiarze zaprezentują swoje produkty na festynie na Placu Rewolucji Pokojowej (Platz der Friedlichen Revolution). Równolegle obok na Placu Pocztowym (Postplatz) odbędzie się FoodMarket, na którym wybrani regionalni producenci zaprezentują swoje produkty rolnicze i wyroby spożywcze.
Zobaczcie jak było rok temu podczas Festiwalu Wina i Smaku - Coolinaria!
Źródło: UM Zgorzelec
Zmarł Jan Ptaszyn Wróblewski
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?